oroscopo  Meteo
Italian - ItalyБългарски (България)

Nairobi_terrorist_attack_2

Бомба избухна в хотел Dusit в централната част на Найроби, Кения в 15.30 местно време днес. Няколко минути след експлозията започна тежка стрелба, която продължава, макар и спорадично, вече два часа след първия взрив. Десетки военни, специални части и полицаи с кучета са на мястото на инцидента, три коли продължават да горят пред хотела повече от час. Десетки граждани са евакуирани, но властите предполагат, че терористите са все още в хотела.

Възможно е терористи да има и в офисната част на комплекса, където ежедневно преминават по няколко стотин души. Властите евакуират и студентите от близкия университет. Един от големите шопинг центрове Village market затвори врати като предпазна мярка.

Все още никой не се е свързал с властите с искания или информация.

Припомняме, през 2013 година недалеч от хотел Dusit, в шопинг център Westgate, сомалийската терористична организация Ал-Шабаб рани над 200 души и уби поне още 71. Оттогава във всички публични сгради в Найроби достъпът става след преминаване през скенер за оръжие. Достъпът до хотел Dusit в централния квартал Westlands също е контролиран. Предполага се, че терористите са влязли с два автомобила, единият от които вече е обезвреден. От първия автомобил е хвърлена граната към охранителите на входа на комплекса, след което терорист камикадзе се е взривил в градината на ресторанта на хотела. В социалните мрежи бяха публикувани снимки от единствено останалия крак на терориста.

Според представители на местната власт отговорност за атаката е поела отново сомалийската терористична организация Ал-Шабаб.

В Найроби от години има голяма българска общност, но няма нито посолство, нито консулство, а Министерство на Външните работи не отговаря на запитвания, относно регистрацията на български граждани, живеещи в Найроби.

Директно от Найроби: Лилия Рангелова

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna

Articoli correlati

Non ci sono articoli correlati


Foto del giorno

106986755_2660991617523904_8394523148890537762_o

Foto del giorno Bulgaria (Sketches of Sofia) 

Interviste e commenti

Intervista all’Ambasciatore Stefano Baldi,un Entusiasta

News image

  Fai l’intervista e non vedi l’ora di arrivare in u...

Interviste e commenti

Dai nostri lettori

La narrazione dell'informazione

News image

Una volta la TV mostrava i fatti ed ai giornali spettava il compito di spiegarli. Oggi, con i giornali in fo... Leggi tutto

Punti di vista

Dal mondo

Coronavirus, Oms inchiesta ci sarà al momento opportuno

News image

L'assemblea dell'Oms ha approvato una risoluzione che sanc...

Dal mondo

Novita'

Secondo le previsioni piu' negative il PIL della Bulgaria diminuirà del 3%

News image

Gli ultimi cambiamenti di bilancio adottati dal governo bu...

Novita'