oroscopo  Meteo
Italian - ItalyБългарски (България)

Nairobi_terrorist_attack_2

Бомба избухна в хотел Dusit в централната част на Найроби, Кения в 15.30 местно време днес. Няколко минути след експлозията започна тежка стрелба, която продължава, макар и спорадично, вече два часа след първия взрив. Десетки военни, специални части и полицаи с кучета са на мястото на инцидента, три коли продължават да горят пред хотела повече от час. Десетки граждани са евакуирани, но властите предполагат, че терористите са все още в хотела.

Възможно е терористи да има и в офисната част на комплекса, където ежедневно преминават по няколко стотин души. Властите евакуират и студентите от близкия университет. Един от големите шопинг центрове Village market затвори врати като предпазна мярка.

Все още никой не се е свързал с властите с искания или информация.

Припомняме, през 2013 година недалеч от хотел Dusit, в шопинг център Westgate, сомалийската терористична организация Ал-Шабаб рани над 200 души и уби поне още 71. Оттогава във всички публични сгради в Найроби достъпът става след преминаване през скенер за оръжие. Достъпът до хотел Dusit в централния квартал Westlands също е контролиран. Предполага се, че терористите са влязли с два автомобила, единият от които вече е обезвреден. От първия автомобил е хвърлена граната към охранителите на входа на комплекса, след което терорист камикадзе се е взривил в градината на ресторанта на хотела. В социалните мрежи бяха публикувани снимки от единствено останалия крак на терориста.

Според представители на местната власт отговорност за атаката е поела отново сомалийската терористична организация Ал-Шабаб.

В Найроби от години има голяма българска общност, но няма нито посолство, нито консулство, а Министерство на Външните работи не отговаря на запитвания, относно регистрацията на български граждани, живеещи в Найроби.

Директно от Найроби: Лилия Рангелова

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna

Articoli correlati

Non ci sono articoli correlati


Foto del giorno

68F65BBC-F3BC-437B-9286-61B33A67DD50
Foto del giorno Bulgaria (Sketches of Sofia)

Dai nostri lettori

I media e l'informazione

News image

In questo tempo in cui l’accesso alle informazioni è facilitato dai mezzi di comunicazione ed è diventato ac... Leggi tutto

Punti di vista

Pensare fuori dagli schemi genera creatività

News image

Il NYT a firma di un noto commentatore economico si incari...

Punti di vista | Alberto Cossu

Dal mondo

Debito pubblico americano e il mito dell'arma cinese

News image

L’idea che la Cina possa utilizzare le quote di debito pub...

Dal mondo